Jemen

Droneangrep og reaksjoner i Jemen

Baraa Siban, Jemenittisk aktivist

Baraa Shiban, Jemenittisk aktivist

Siden midten av 2011 har amerikanske anti-terroroperasjoner i Jemen blitt utført av både Pentagon og Central Intelligence Agency (CIA). Angrepene er rettet mot al-Qaida på den arabiske halvøy og mer nylig, Ansar al-Sharia. Fredslaget monitorerer dronekrigen i Jemen og samler daglig informasjon om droneangrep og rekaksjoner på disse. Hendelsene beskrevet nedenfor har blitt rapportert av amerikanske og jemenittiske myndigheter, militære og etterretningsoffiserer, og gjennom troverdige media, akademiske og andre kilder. Der kilder ikke er oppgitt, er byrået for undersøkende journalistikk og New America Foundation kilder.

Fredslaget har dessverre mistet støtte til å videreføre dronekampanjen og da også dette monitoreringsprosjektet. Informasjonen under er derfor kun oppdatert frem til 26. juni 2014. 

For en oversikt over droneangrep i Jemen i 2014, se nyhetsstrømmen fra Byrået for Undersøkende Journalistikk her. Dette er kun en oversikt over angrep, og mangler dermed mye lokale reaksjoner på dronekrigen og angrepene. 

 


Nyhetsstrøm


2014

21.06.14: Droneangrep i Sør-Jemen
Antall drepte. Ukjent

Associated Press melder om at en anonym Jemenittisk tjenestemann rapporterer om at amerikanske droner har angrepet uspesifiserte mål i al Bayda i Sør-Jemen. Det er nå svært vanskelig for journalister å komme seg inn i den sørlige provinsen på grunn av store Jemenittiske militæroffensiver mot AQAP.

Les mer: Associated Press

13.06.14: Droneangrep i Sør-Jemen dreper minimum 5 personer
Antall drept: 5-6.

En drone slapp flere missiler på en bil i Sør-Jemen, fredag 13. juni/tidlig 14. juni. Jemenittiske tjenestemenn rapporterte om at blant mennene i bilen var en mistenkt Al-Qaeda-kommandant, Musaad al-Habashi. Reuters siterte lokale stammefolk som sa at det var to Saudi-Arabere blant e drepte. Long War Journal meldte om at al Habashis rolle i AQAP var usikker, og at AQAP ikke har vedkjent seg tapet av et medlem. Xinhua anslo antallet drepte til “rundt seks”.

Mer informasjon her.

08.06.14: Militære tjenestemenn fra det jemenittisk militæret sier USA bør stanse dronekrigen i landet

Under en pressekonferanse lørdag 8. juni, gikk militære tjenestemenn fra det jemenittiske militæret ut og sa at USAs dronekprogram i landet må stanse. Droneprogrammet dreper for mange sivile og går ut over jemenittiske militærstyrker, sier tjenestemennene. De uttalte også at Jemens egne militære styrker må beskytte Jemens befolkning og bekjempe terrorisme, ikke noen utenfra.

Jemen er det fattigste landet i Midtøsten. Over 40% av befolkningen lever på to amerikanske dollar per dag, og 1/3 lever i kronisk sult. USAs droneangrep i landet har økt de siste årene. I tillegg til store sivile dødsfall, opplever Jemen nå en økende radikalisering blant befolkningen som tilsvar på USAs droneangrep.

Mer informasjon her: PRESS TV

 

05.06.14: Droneangrep mot bil dreper 3-4 mennesker
Antall drept: 3-4

Minst 3 “antatte terrorister” ble drept i et amerikansk droneangrep mot en bil i samme område der forrige droneangrep fant sted i Jemen (Wadi Abeeda). Angrepet fant sted samtidig som det jemenittiske militæret fortsatte sin storoffensiv mot AQAP (Al-Qaeda på den arabiske havløy) sør og sentralt i Jemen. Dette er i følge den jemenittiske journalisten Farea al Muslimi det største og mest omfattende angrepet ledet av den jemenittiske hæren mot Al-Qaeda. FN regner med at per 20. mai, har mer enn 24,000 mennesker er blitt drevet på flukt som følge av kampene. Den Internasjonale Røde Kors-komiteen og Jemenittisk røde halvmåne har bidratt med humanitærhjelp.

Tidligere denne uken slapp AQAP en video som beskrev henrettelsen av fire menn som etter sigende skal ha hjulpet med å finne mål til droner ved å plante sporingsmekanismer i bilene til ulike AQAP-medlemmer.

Les mer: IANSReutersUN Office for the Coordination of Humanitarian AffairsICRCAFP

 

12.05.14: Droneangrep dreper minst fire mennesker
Antall drept: 4-6

En amerikansk drone angrep mandag 12. mai en bil i Mareb-provinsen i Jemen. Alle de døde skal ha vært medlemmer av Al-Qaeda, men det er uklart hvilken rolle de skal ha hatt. Angrepet kom to dager etter det ble kjent at en CIA-spion og en oberstløytnant skøyt og drepte to væpnede medd i Sanaa, Jemens hovedstad. Amerikanerne skal ha blitt forsøkt kidnappet før skuddvekslingen skjedde.

Les mer: AFPReutersAssociated PressBBC.

 

29.04.14: Jemenittiske parlamentarikere uttrykker sinne mot bruddet på deres vedtak mot droneangrep

Desember 2013 stemte det jemenittiske pralamentet for å stanse og forby droneangrep i landet. Påskens store droneangrep der minst 45 mennesker ble drept, derav minst 4 sivile og ett barn, har nok en gang engasjert parlamentarikerne i Jemen. Parlamentarikerne beskriver droneprogrammet som ulovlig, et brudd på Jemens suverenitet og på internasjonale normer.

“USA og Jemens myndigheter har ansvaret for disse angrepene som kun er kontraproduktive og skaper sympati for Al-Qaeda og for hevn.” -Zaid Alshami i det jemenittiske parlamentet

Les mer her.

 

28.04.14: Ofre for droneangrep og pårørende demonstrerte utenfor parlamentet i Jemen

Den nasjonale organisasjonen for droneofre (NODV) og et titalls flere aktivister organiserte torsdag en protest utenfor det Jemenittiske parlamentet for å protestere mot angrepene som tok livet av over 45 mennesker forrige uke.

“Vi er mot droneangrepene og er her for å vise solidaritet med ofrene og deres slektninger, så vel som med Parlamentet – som taler for å stanse droneangrepene men som ble ignorert av myndighetene” -Uttalte NODV i en pressemelding. Det jemenittiske parlamentet stemte for å stanse droneangrepene desember 2013, men stemmer fra parlamentet i Jemen er ikke bindende og presidenten har siste ordet. NODV uttalte også at Jemenittiske partier, institusjoner og grupper bør ta et standpunkt mot droneangrep.

Les mer.

 

20.04.14: Nok et droneangrep i Jemen. 3-4 mennesker drept.
Antall drepte: 3-4

Amerikanske og Jemenittiske spesialstyrker utførte et bakholdsangrep mot en bil i Shabwa, øst i Jemen. Minst tre mennesker ble drept i angrepet som kan ha inkludert både amerikanske droner og bakkestyrker. Operasjonen var enten et bakholdangrep fra Jemens antiterrorenhet og en spesialstyrke fra amerikanske JSOC, eller et droneangrep etterfulgt av en bakkeoperasjon for å hente døde kropper. Den lokale Al-Qaeda-militærkommandanten Munnaser al Anbouri skal ha blitt drept i angrepet.

Les mer her.

 

20.04.14: 20-30 mennesker drept i nytt droneangrep, 1-2 barn rapportert drept.
Antall drepte: 24-31. Antall barn drept: 1-2. Antall sårede: 1-3

I en serie av luftangrep mot Al-Qaeda-treningsområder i Abyan-provinsen sør i Jemen, ble opp til 31 mennesker drept, minst ett barn. Angrepet skal ha blitt utført av amerikanske droner og Jemens luftforsvar. Det er rapportert om at både Jemenittiske og utenlandske Al-Qaeda-medlemmer som har kjempet i Syria ble drept i angrepene. 14 år gamle Jarulla Ibn Sheikh Abdelmajid al Hattari skal også ha blitt drept i angrepet.

Mer informasjon om angrepet her.

 

19.04.14: Omtrent 20 mennesker drept i droneangrep, opp til 8 sivile døde
Antall drepte: 13-21. Antall sivile dødsfall: 3-8. Antall sårede: 1-6

Et amerikansk droneangrep mot to biler i Sawmaa-området sørøst i Jemen, tok 19. april livet av minst 13 mennesker, tre sivile og skadet flere. Dette angrepet er det største droneangrepet siden angrepet der minst 12 mennesker ble drept i et bryllupsfølge desember 2013. Kilder rapporterer ulikt om antallet døde og skadde, men alle beskriver et angrep mot et kjøretøy som fraktet mistenkte militante, og at også et annet kjøretøy med sivile ble truffet i angrepet.
Til tross for at anonyme amerikanske tjenestemenn har røpt at en CIA-drone utførte angrepet, betalte Jemenittiske myndigheter ut en kompensasjon til ofrenes pårørende slektninger på over 300 000 kroner og 30 Kalashnikovrifler. Ofrenes familier skal ha vært svært sinte, men en kilde sier at kompensasjonen fra det Jemenittiske forsvarsdepartementet skal ha hindret større uro.

Antallet sivile og militante ofre varierer fra kilde til kilde, men flere navngitte Al-Qaeda-medlemmer er rapportert drept i angrepet.

Mer informasjon her

 

01.04.14: Tre drept og fire såret i droneangrep
Antall drept: 3. Antall sårede: 4.

I det første droneangrepet på 20 dager, ble tre drept og fire såret. Angrepet skal ha truffet et Al-Qaeda-møte i Mahfed i Abyan-provinsen klokken ett lokal tid. De døde ble så fraktet til byen Shabwa.

Les mer her og her.

 

31.03.14: Pårørende til droneofre starter offer-organisasjon i Jemen. 

En gruppe mennesker som har mistet sine kjære i amerikanske droneangrep, vil 1. april lansere en nasjonal organisasjon for ofre og lokalsamfunn som er påvirket av dronekrigen. Organisasjonens mål er å endre de Jemenittiske myndighetenes politikk på USAs droneprogram i landet. Dette vil de gjøre gjennom å undersøke og publisere fakta rundt de sivile konsekvensene av droneprogrammet i Jemen, og å støtte de rammede lokalsamfunnene. Støtten til lokalsamfunnene vil komme gjennom økonomisk kompensasjon og helsehjelp til de fysisk og psykisk skadde etter et angrep, spesielt hos barn.

“Den nasjonale organisasjonen for droneofre” (NODV), som er den første av sitt slag i Jemen, er grunnlagt av Mohammad al-Qawli, som mistet sin bror i et droneangrep, januar 2013. Al-Qawli forteller at det er for mange usannheter og feil i rapporteringen fra droneangrep i landet, og at konsekvensene de har på lokalsamfunn glemmes. Droneangrepene gjør folket i Jemen mer utrygge; uskyldige drepes og angrepene fører til ustabilitet og økt ekstremisme, sier al-Qawli.

Det jemenittiske parlamentet har vedtatt en resolusjon som taler for at droneanrep kriminaliseres. Men den jemenittiske administrasjonen og presidenten fortsetter samtidig å tillate amerikanske angrep i landet.
Jemen har det siste året opplevd en økning i droneangrep. Hittil i 2014 har hele elleve droneangrep funnet sted i Jemen.

Kilde: Reprieve UK. Mer informasjon her.

 

25.03.14: Jemen får bombefly av USA for å drepe terrormistenkte

Obama-administrasjonen skal nå gi Jemens luftforsvar en flåte med propellfly, modifisert slik at de kan bære missiler og høyteknologisk etterretningssystem. Med dette vil drap av terrormistenkte i større grad bli utført av Jemen, men fortsatt i samarbeid med USA, da det er snakk om at amerikanske piloter skal fly sammen med de Jemenittiske. Motstanden mot dronekrigen og mot USA er stor i Jemen. Med det nye programmet vil muligens krigen mot terror i Jemen få et mer Jemenittisk ansikt, og kanskje få mindre kritikk. Samtidig er flertallet i det jemenittiske parlamentet og folk imot dronekrigen i landet og svært kritiske til president Hadis samtykke til USAs krigshandlinger i landet.  Jemen skal antageligvis få fire fly allerede i år, og seks fly i tiden etter det.

Les mer her og her.

 

21.03.14: Motstand mot dronekrigen øker etter traumatisert gutt døde

Etter å ha vært vitne til et droneangrep i 2012, skal unge Hamza Hassan Bin Dahaman ha blitt svært traumatisert. Gutten led av alvorlig post-traumatisk stressyndrom og døde torsdag denne uken. Hamza døde pga et fall i blodtrykk og glukose, og hans død har ført til økt motstand mot droneangrepene som jevnlig finner sted i Jemen. Droneangrepet fant sted i tettbebygde strøk i byen Shiher i Hadramout-provinsen, en provins som senest 8. januar i år ble rammet av nok et droneangrep. Etter Hamzas begravelse, tok de oppmøtte til orde for en stans i amerikanske droneangrep i byen deres, som er sterkt preget av frykt og panikk.

Les mer her. 

 

12.03.14: Droneangrep tar livet av 2-3
Antall drept: 2-3

Under det sjette droneangrepet på 11 dager, ble en bil angrepet og minimum to Al Qaeda-medlemmer ble drept.

Les mer her.

 

10.03.14: Nok et droneangrep i Jemen, muligens et barn drept
Antall drept: 1-4. Mulig sivile dødsfall: 0-1, muligens et barn

Ulike kilder rapporterte ulikt om dette droneagrepet som tok livet av 1-4 mennesker, muligens også et barn. Angrepet fant sted om natten og det er også rapportert om at en eller flere Al Qaeda-medlemmer ble drept i angrepet.

Mer informasjon her. 

 

07.03.14: Femten mennesker drept i droneangrep
Antall drept: 15

En navngitt jemenittisk soldat fortalte The Yemen Times at 15 mennesker ble drept av en drone i Abyan-provinsen. Soldaten Shaker al Ghadeer er eneste kilde til angrepet, men en kilde i Jemen har uavhengig fortalt Byrået for Undersøkende Journalistikk at det mangler rapportering på flere droneangrep i dette området.

Les mer her. 

 

05.03.14: Fjerde droneangrep på tre dager
Antall drepte: 2-4

I det fjerde droneangrepet på tre dager, ble det rapportert om at to til fire “mulige Al Qaeda-medlemmer” ble drept.

Mer informasjon her og her.

 

03.03.14: To droneangrep på én dag. Mulig sivile dødsfall. 

Droneangrep 1: Én drept, mulig Al Qaeda-medlem.
Droneangrep 2: 2-4 drept, 2 sårede, mulig sivile dødsfall.
Under det andre droneangrpet på én dag ble det rapportert om 2-4 drept, 2 sårede og mulig sivile dødsfall. Det første droneangrepet fant sted i Abyan-provinsen, sør-vest i Jemen. Det andre fant sted i naboprovinsen Shabwa. Dette angrepet fant sted noen timer etter 20 jemenittiske soldater ble drept og såret i samme område.

Mer informasjon her.

 

02.03.14: Droneangrep sørøst i Jemen tar livet av tre, skader to sivile
Antall drept: 3 Antall sårede: 2 sivile

En bil med tre Al-Qaeda-mistenkte ble angrepet av en amerikansk drone. To sivile som gjetet sauer nær bilen skal også ha blitt skadet i angrepet. Som hevn for angrepet, skal flere stammemedlemmer ha angrepet en militærbase og drept tre soldater. En av de drepte omtales av en militær kilde som en prominent Al-Qaeda-leder, og omtales av flere medier som den unge Jaber Saleh al Shebwani.

Les mer herher og her.

 

13.02.14: Jemenittisk aktivist truet på livet etter research på droneangrep

Baraa Shiban, aktivist og researcher fra Jemen, sier han fikk en telefon der han ble truet på livet etter han gjorde research på dronangrepet som tok liv av minimum 15 sivile bryllupsgjester 12. desember. Baraa Shibans jobber i Reprieve, og hans research ble grunnlag for flere artikler om angrepet, blant annet denne. “Mannen som ringte ville ikke oppgi sin identitet og truet meg på livet om jeg fortsatte å undersøke dronangrepet” sier Shiban til Al Jazeera. Shiban har undersøkt mange droneangrep, men aldri blitt truet på livet før.

Les mer her.

 

08.02.14: Motstand mot dronekrigen øker i Jemen

I Jemen blir amerikanske droneangrep stadig mer kontroversielle. Misnøyen med dronekrigen vokser særlig etter sivile dødsfall, viser en dybdesak i Washington Post om problematiske sider ved dronekrigen i Jemen. Artikkelen viser også at det i flere tilfeller er enklere å drepe terrormistenkte med bomber enn å ta de inn til avhør og gi dem rettegang. Hatet mot USA vokser blant befolkningen, og Al-Qaeda bruker dette for å rekruttere nye medlemmer i Jemen. Når Jemenittisk politi og myndigheter peker ut terrormål for USA, er svært usikkert om disse alltid er Al-Qaeda-medlemmer, eller mål de selv ønsker å ta ut.

Les mer i Washington Post her.

 

03.02.14: Nytt droneangrep i Jemen
Antall drept: 0-4 Antall sårede: 0-2 – mulig sivile dødsfall

Mandag ble et nytt droneangrep mot Al-Qaeda-mistenkte utført i Jemen. Angrepet fant sted i Abyan-provinsen, en provins Al-Qaeda tok i 2012, men som den Jemenittiske hæren greide å ta tilbake. Al-Qaeda er fortsatt aktiv i flere distrikter i provinsen, og Jemenittiske myndigheter meldte mandag om at luftangrep hadde funnet sted. Antall drepte, sårede og om sivile er drept eller skadet, er uklart.

Mer informasjon her og her.

 

24.01.14: Minimum tre mennesker drept i droneangrep
Antall drept: 3-4. Antall sårede: 0-7

Et droneangrep tok torsdag natt livet av 3-4 mennesker. Enkelte kilder rapporterer om at én av de drepte var Al Qaeda-medlem, mens andre kilder sier alle drepte er antatte Al Qaeda-medlemmer.

Mer informasjon her og her.

 

16.01.14: Jemen setter opp rådgivningssenter for barn traumatisert av droneangrep

Under en gjennomgang av Jemen foretatt av FNs komite for barns rettigheter, spurte komitéen den Jemenittiske FN-delegasjonen om dronekrigens psykologiske konsekvenser for barna i landet. Delegasjonen svarte at de har satt opp et rådgivningssenter for barn traumatisert av dronekrigen, i et området preget av droneangrep.

Minimum 42 barn er blitt drept i droneangrep i Jemen, og i områder er befolkningen under et enormt psykologisk press. Folk flest og parlamentet i Jemen er mot USAs dronekrig i landet, men President Hadi tillater på tross av dette amerikanske droneangrep.

Mer informasjon her. 

 

15.01.14: Bonde/sivil eller Al Qaeda-medlem drept i droneangrep
Antall drepte: 1. Antall sivile drept: 1. Antall sårede: 2

Onsdag ble det rapportert om det første sivile tapet i droneangrep i 2014. Flere kilder melder at en bonde ble drept av droneangrep på vei hjem fra arbeid, mens noen mener det var et mulig Al-Qaeda-medlem som ble drept. Noen kilder fortalte at fragmenter av personens kropp fløy i luften, og at en bil ankom stedet og tok med seg kroppsdelene til en uviss destinasjon.

Mer informasjon blant annet her.

 

08.01.14: To mennesker drept i droneangrep
Antall drepte: 2 Antall sårede: 0-2

Innbyggere og lokale tjenestemenn i den sørøstlige provinsen Hadramout fortalte onsdag at to antatte Al Qaeda-medlemmer ble drept i et droneangrep. Reuters rapporterte at dronen slapp minst én bombe på en bil og drepte to mennesker. Det er flere kilder som forteller om angrepet, men kildene er ikke samstemte om akkurat hvor angrepet fant sted.

Mer informasjon her.

 

06.01.14: Mulig droneangrep skader to personer
Antall sårede: 0-2

Ulike kilder rapporterte mandag at minst to personer ble skadet i et amerikansk droneangrep nært byen Radaa i Jemen. Vitner og lokale kilder uttalte at dronen traff et kjøretøy som transporterte mulige Al Qaeda-medlemmer. En kilde navngir de sårede, hvis foreldre nekter for at det var Al Qaeda-medlemmer i kjøretøyet som ble truffet. Samme kilde mener dronen bommet på sitt egentlige mål og endte opp med å såre to sivile.

Mer informasjon her og her.

 


2013

31.12.13: Årets siste droneangrep i Jemen
Antall drepte: 2 – 6. Antall sårede: 0 – 3

På årets siste dag ble det i Jemen utført et nytt amerikansk droneangrep. 2013 har vært det året med flest droneangrep i Jemen siden USA lanserte sin dronekrig i landet. De fleste av de drepte skal være antatte AQAP-medlemmer, men det er lite troverdig informasjon om identiteten til de drepte. Mer informasjon her. 

 

27.12.13: Droneangrep i Jemen
Antall drepte: 1-6. Antall sårede: 0 

Dette angrepet er det første amerikanske droneangrepet etter det svært kontroversielle droneangrepet på et titalls bryllupsgjester 12. desember. Bomben traff en bil med mistenkte AQAP-medlemmer i byen Shiban sør i Jemen, og et ulikt antall drepte er blitt rapportert, fra 1 – 6. Samme dag ble også 13 mennesker i en begravelse drept i et angrep fra Jemenittiske tanks. Mer informasjon her.

 

15. desember 2013: Det jemenittiske parlament stemte for forbud av droneangrep
Det Jemenittiske parlament krevde søndag en slutt i droneangrepene, i en symbolsk avstemning som reflekterer den økende offentlige motstanden mot de amerikanske droneangrep i landet. De understrekteviktigheten av å verne uskyldige sivile liv mot ethvert angrep, og vedlikeholdelsen av jemenittisk suverenitet, Vedtaket er ikke bindende, men blir sett på som en anbefaling til regjeringen. Det må deretter godtas av presidenten.
Avstemningen er uansett et viktig signal om at parlamentet støtter opp om den en økende motstanden i befolkningen mot droneangrep.

Det har vært kraftige protester de siste dagene etter at 17 mennesker ble drept i et droneangrep under en bryllupsfeiring i Bayda provinsen, torsdag forrige uke.

Les mer blant annet her og her

 

12. desember 2013: Minst 15 bryllupsgjester drept i et amerikansk droneangrep
Antall drepte: minst 15. Antall sårede: minst 22
Minst 15 mennesker ble drept, og 22 skadet i et amerikansk droneangrep torsdag. Følget var på vei til en bryllupsfeiring i flere biler da angrepet skjedde. Ifølge jemenittiske sikkerthetstjenestemenn skal bryllupsfølget ha blitt forvekslet med å være mistenkte militante i al-Qaida. Grunnet det høye antall skadde er det forventet at dødstallene vil stige.
Jemenittiske myndigheter har igår og idag økt sikkerhetstiltakene i landet i frykt for hevnangrep.

Angrepet kan føre til ytterligere sinne mot USA og regjeringen i Sanaa blant Jemens befolkning, som allerede har vist stor offentlig motstand mot de amerikanske droneangrepene i landet.

Les mer blant annet her: Bureau of Investigative Journalism og her

 

09. desember 2013: Minst tre drept i amerikansk droneangrep
Antall drepte: Minst tre. Antall sårede: ukjent
Minst tre mistenkte al-Qaida medlemmer ble drept i et amerikansk droneangrep i sørlige Jemen mandag, bekrefter lokale tjenestemenn. Bilen de mistenkte satt i var etter angrepet totalt utbrent, noe som umuliggjør den endelige identifiseringen av de døde.
Jemens al-Qaida gren har tatt på seg ansvaret for forrige ukes angrep på Jemens Forsvarsdepartement som etterlot seg minst 52 døde. De har uttalt at angrepet var hevn på amerikanske droneangrep, og mener forsvarskomplekset huser ” drone-kontrollrom og amerikanske eksperter.”

Les mer her og Bureau of Investigative Journalism

 

26. november 2013: Droneangrep i Abyan-provinsen dreper 12 personer
Antall drept: minst 12. Antall sårede: ukjent
Så mange som 12 mennesker ble drept i et amerikansk droneangrep på en bil i Abyan-provinsen. De drepte ble funnet i det utbrente kjøretøyet. Regjeringen har uttalt at de drepte var fra al-Qaida, men det har blitt satt igang undersøkelser for å bekrefte deres endelige identitet.

Les mer her

 

20. november 2013: Drone angrep i Shahr, Hadramout
Antall drept: ukjent
Et nytt droneangrep ødelegger et hus, ifølge lokale medier. Det er ukjent hvor mange som ble drept i angrepet.

Les mer her

 

Graffitiartister og poeter: Ny protestform mot dronekrigen
I Jemen vokser protestene mot USAs dorneangrep i landet. Protestformen har for det meste bestått i demonstrasjoner, men nå tar protestene mer krative former. Graffitti mot dronekrigen sprer seg nå i Jemen, og denne måneden arrangerte Reprieve en poesikonkurranse mot droneangrepene. Førstepremien var på 600 USD, eller “1% av hva et hellfire-missil koster” Se bilder og les tekst her.

 

19. november 2013: Droneangrep i Jemen
Antall drepte: 3-4
Minst tre personer døde da en bombe traff en bil i Hadramawt-området. Mer informasjon her.

 

7. november 2013. Droneangrep i Jemen dreper minst 5 personer
Antall drepte: 5-7 Antall sårede: Ukjent

Droneangrepene drepte minst fem mistenkte al-Qaida-militante i Abyan-provinsen i det sørlige Jemen torsdag, meldte landets innenriksdepartement.

To droneangrep drepte de mistenkte, mens det i et tredje angrep ikke er meldt om dødsfall, ifølge departementet. Det ble ikke spesifisert om droneangrepet kom fra av Jemen eller USA. Lokale tjenestemenn i Abyan har meldt til nyhetsbyrået Reuters at dronene var amerikanske.

Les mer

 

4. november 2013: Sveitsiske Al-Karama og droneofre holder pressekonferanse i Jemen
Den sveitsiske organisasjonen Al-Karama holdte mandag en pressekonferanse sammen med jemenske ofre for amerikanske droneangrep. Organisasjonen har nylig lansert en rapport om hvordan USAs dronekrig i Jemen bryter med internasjonal rett, og under pressekonferansen ble særlig de sivile dødstallene diskutert. Ofrene delte sine historier, og uttalte at de ikke forstår hvorfor de ble angrepet.

 

 

23. oktober 2013: Tidligere amerikansk diplomat sier hvert droneangrep i Jemen skaper 40-60 nye terrorister
Den tidligere amerikanske diplomate i Jemen, Nabeel Khoury, uttalte onsdag at hvert droneangrep i landet skaper 40-60 nye fiender. “droneangrep dreper noen få terrorister, men de dreper også et høyt antall sivile. Med tanke på Jemens stammekultur, skaper USA rundt 40-60 nye fiender for hver AQAP-medlem (al Qaeda in the Arabian Peninsula) som drepes med droner. Khoury er ikke imot droneangrep generelt, men mener USAs droneangrep skaper mange fremtidige fiender. Det handler om kost-nytte, sier Khoury.

 

24. september 2013: Jemenittisk anti dronekrig-aktivist stanset på flyplass i London
Baraa Shiban er prosjektkoordinator i Jemen for den Londonbaserte organisasjonen Reprieve, som blant annet jobber med å støtte ofre for dronekrig. Shiban ble stanset på flyplassen, og grensekontrollen ville under et avhør vite om hans aktiviteter kunne skade forholdet mellom Storbritannia og Jemen. Baraa Shiba nektet å svare på spørsmål om hans syn på menneskerettighetsbrudd i Jemen, da han ikke anså dette som relevant for Storbritannias sikkerhet, og ble som følge av dette truet med å bli anholdt under Storbritannias terrorlov. Mer informasjon her.

 

7 september 2013: Droneangrep i Askariya, Lahj province.
Antall drepte: minst 2. Antall sårede: minst 2.

En enkelt kilde rapporterte et amerikansk droneangrep på fire menn i en bil. Tjenestemenn bekreftet at President Hadi angivelig autoriserte et USA-ledet droneangrep i den sørlige Lahj provinsen. To av mennene ble drept og to skadet, ‘en alvorlig’.

 

30 august i 2013: Droneangrep i Manasseh, al Bayda provinsen:
Antall drepte: minst 4-6.

En senior militant leder ble drept i et angrep før daggry. Amerikanske droner angrep et kjøretøy mellom midnatt og 2 am, og drepte to inkludert senior leder Qaid Ahmad Nasser al Dhahab, for så å angripe målet igjen, hvor de drepte minst to til. Disse rapportene er en indikasjon på at USA kan ha tatt i bruk en taktikk fra dronekrigen i Pakistan i Jemen. I 2012 avslørte Bureau of Investigative Journalism at CIA brukte droner til angripe de første som kommer til åstedet i såkalte ”double-tap” angrep.

Droner har gjentatte ganger før forsøkt å drepe al Dhahab. Et angrep i september 2012 traff en minivan og drepte 12 sivile, inkludert tre barn.

 

17. august 2013: Store protesterer mot dronekrigen i flere byer i Jemen
Opptrappingen av USAs dronekrig har skapt enda større motstand i Jemen, og tusenvis samlet seg 17. august i flere byer for å protestere. Demonstrantenes mente alt for mange sivile, kvinner og barn drepes i dronekrigen, og at krigen er en trussel mot Jemens suverenitet. De krevde at USA avslutter sitt droneprogram i landet.

 

13. august 2013: Jemensk Nobels fredsprisvinner kritiserer USAs droneprogram
Tawakkol Karman er aktivist, demokratiforkjemper og blogger fra Jemen som ved flere anledninger har ytret seg kritisk til USAs dronekrig. Hun jobber aktivt for å stanse dronekrigen og kritiserte 10. august USAs droneprogram på sin Facebookside. 13. august twitret hun også at ”droneangrepene feiler ikke bare i å stanse militante grupper i landet, men oppmuntrer enda flere til å bli med i Al-Qaeda og øker dermed terrorfaren i Jemen”.

–       Dear #US administration: your #drones are exercising an inacceptable barbarism in #Yemen, commit massacres against humanity and violate the sovereignty and independence of the state not to mention how they contribute to increasing Al-Qaeda recruits as well as the chances of terrorism.

Tawakkol Karman, Facebook 10. august 2013

 

12 august 2013: Droneangrep i Shabwa-provinsen:
Antall drept: minst 2

Minst mennesker ble drept i et droneangrep i Shabwa-provinsen sent om kvelden. En lokal tjenestemann sa til Reuteurs at en amerikansk drone angrep et kjøretøy «Bilen ble fullstendig utslettet, og de to mennene inni den ble drept”, sa han. Det finnes ingen informasjon om identiteten til de døde, selv Reuters beskrev dem som «mistenkte militante islamister ‘.

 

10 august 2013: Droneangrep i El Askariya, Lahj provinsen.
Antall drept: 2-5. Antall skadde: 2-5.

Amerikanske droner angrep for niende gang på de siste 13 dager, og var rettet mot en bil som hadde forsøkt å søke dekning under en bro. En US drone avfyrte en rakett mot bilen og deretter tre påfølgende på passasjerer som forsøkte å flykte. Aktivist og journalist Farea al-Muslimi twitret senere at tre sivile tilskuere ble skadet. Disse har blitt navngitt. De tre hadde ‘bare hengt rundt i nabolaget deres ” når rakettene traff, sa al-Muslimi.
En ikke navngitt senior Yemeni offisiell fortalte CNN at nesten et dusin av de drepte i de siste to ukers storm av droneangrep er antatt å være sivile, uten å gi ytterligere informasjon.

 

8 august 2013: Droneangrep i Al Qatn, Hadramout
Antall drept:3-5.

Minst tre mennesker ble drept i et angrep på en bil natterstid. Dette var det tredje angrepet på tre dager. En ikke navngitt tjenestemann sa til CNN en av de tre døde var medlemmer av Al-Qaida. Beboere hørte en kraftig eksplosjon, og så senere den ødelagte bilen, melder byrået. Anonyme amerikanske tjenestemenn bekreftet  at droner utførte angrepet.

 

8 august 2013: Droneangrep i Al Oyoun, Hadramout
Antall drept: minst 2-3.

Minst to personer ble drept i det andre angrep av dagen. Angrepet rammet rundt 16:00 lokal tid, og ødela en bil. Vitner forteller at de så droner sveve over området fra daggry. En lokal fortalte CNN at: ”Når vi hører droner fly over oss, vet vi at det vil være et angrep senere på dagen”. Det er ingen bevis for noen av de drepte er blant Al-Qaida lederskap.

Jemenittiske Tawakkol Karman, fredsprisvinner fra 2011 sa:” Drapene som blir utført av ubemannede fly i Jemen er utenfor loven og verre enn terroristaktiviteter av enkeltpersoner og grupper. ‘

 

8 august 2013: Droneangrep i Wadi Abeeda, Mareb provinsen
Antall drept:minst 3-8. Antall sivile: minst 2 barn.

Opptil seks mennesker ble rapportert drept i det tredje droneangrepet på tre dager, og sjette på under to uker – en aktivitet av angrep ikke sett siden begynnelsen av året. Amerikanske tjenestemenn bekreftet at droner utførte angrepet, forteller NBC News, og sier at angrepsbølgen var svar på avskåret kommunikasjon som tyder på et terrorangrep. Det er ingen bevis for at noen av de drepte kan bli vurdert blant Al-Qaida lederskap. Dette var andre gang sivile tap ble rapportert i denne serien av seks angrep.

 

7 august 2013: Droneangrep i Markha, Shabwa-provinsen
Antall drept: minst 6-8.  Antall skadde: minst 0-4.

Minst seks mennesker ble drept i morgentimene i det andre angrepet på to dager. En drone avfyrte minst seks raketter mot to biler i et avsidesliggende område, fortalte vitner og lokale tjenestemenn til Reuters. Lokale innbyggere sa de så to biler og flere kropper i brann på åstedet.

 

6 august 2013: Droneangrep i Wadi Abeeda, Marib provinsen
Antall drepte: minst 4.

Fire påståtte AQAP militante ble drept av amerikanske droner – det fjerde angrepet i løpet av de siste ti dagene. Dette var en del av flere angrep angivelig ment for å forhindre en forestående AQAP angrep. De fire mennene ble drept da så mange som fem raketter traff bilen deres da de kjørte gjennom den sentrale provinsen Marib i morgentimene.

 

1 august 2013: Droneangrep i Wadi Ser, Hadramout
Antall drept: minst 3-5. Antall sivile drept: minst 4, inkludert ett barn. Antall skadde: minst 3

Minst tre personer ble drept i et amerikansk droneangrep samme dag som Jemens president Hadi besøkte Det hvite hus for å diskutere tiltak mot terrorisme, og politisk reform. Det var det tredje angrepet på en uke.

6. august bekreftet amerikanske tjenestemenn at det var et amerikansk droneangrep.

 

30 juli 2013: Droneangrep i Al Saeed, Shabwa provinsen
Antall drepte: minst 3-4.

Et amerikansk droneangrep drepte minst tre personer i et kjøretøy i den sørlige provinsen Shabwa. To Yemenitter og én Saudi Araber, alle påståtte militante, ble drept. Angrepet ødela énn av to biler som kjørte sammen ved daggry. Angrepet kom tre dager etter at minst fire mennesker ble drept av droner i naboprovinsen Abyan.

 

27 juli 2013: Droneangrep i Mahfad, Abyan provinsen
Antall drept: minst 4-9.

Ett droneangrep på to biler i konvoi drepte angivelig minst fire påståtte militante i al Mahfad distriktet i Abyan-provinsen. Noen kilder satte dødstallene så høyt som åtte.

Angrepet var det første i en serie av amerikanske drone-angrep, angivelig som en del av “et forsøk på å hindre et Al-Qaida terrorismeplot”.

 

12. juli 2013: Vil kriminalisere droneangrep
Medlemmer av Jemens Nasjonale Dialogkonferanse (NDC) – en konferanse bestående av over 500 delegater fra ulike politiske grupper, sosiale klasser og regioner som i løpet av seks måneder skal stake ut en vei for Jemens fremtid etter den arabiske våren – stemte i juli for å kriminalisere droneangrep. Deres budskap til Obama og Jemens president Hadi er at skal man skape et trygt og stabilt Jemen, må droneangrep stanses og kriminaliseres.

 

9 juni 2013: Droneangrep i Al Mahashma or Khab al-Shath, al Jawf provinsen.
Antall drept: minst 2-7. Antall barn: minst 1.

Flere raketter traff en bil i den nordlige provinsen al Jawf, og drepte mellom to og syv påståtte militante. Ifølge Washington Post, angrep en drone målrettet to biler i al Mahashma området og drepte tre mistenkte al-Qaida-militante.
Angrepet fant sted i et befolket område i henhold til Mareb Press, og øyenvitner rapporterte om enorme eksplosjoner etter at en drone avfyrte opptil fem raketter mot et kjøretøy. Minst ett barn ble drept i angrepet.

 

1 juni 2013: Droneangrep i Al Mahfad, Abyan provinseN
Antall drepte: minst 7-8. Antall sårede: minst 2-3.

To biler som fraktet påståtte AQAP militante ble ødelagt i enten to separate angrep eller ett enkelt angrep. Minst sju mennesker ble drept. Anonyme og navngitte Jemenittiske tjenestemenn meldte at amerikanske droner gjennomført angrepet.

Senior AQAP kommandør Qassim al Raymi slapp en seks minutters engelsk-tekstet lydfil til USA etter angrepet. Han sa: “Deres sikkerhet oppnås ikke gjennom herjing med andre lands sikkerhet, eller ved å angripe og undertrykke dem”.

 

20 mai 2013: Droneangrep i Radaa, al Bayda provinsen
Antall drept: minst 2.

Det andre angrepet på tre dager drepte to menn i sentrale Jemen. To Al-Qaida-medlemmer ble angivelig drept ‘da de forlot en gård på en motorsykkel´ ifølge Jemens forsvarsdepartements nettside. Det navngir de døde som Abd Rabbo Mokbal Mohammed Jarallah al Zouba og Abbad Mossad Abbad Khobzi. Jemenittiske medier rapporterte de kunne ikke uavhengig kunne bekrefte deres tilknytning til Al-Qaida.

 

18 mai 2013: Droneangrep i Wadi Dhaia, Abyan Provinsen
Antall drepte: minst 4.

Dagens tredje angrep ødela et kjøretøy med våpen, ifølge lokale medier Mareb Press. Fire påståtte militante ble drept.

 

18 mai 2013: Droneangrep i Al Hadha, Abyan Provinsen
Antall drepte: 0. Antall sårede: minst 6.

En enkelt kilde rapporterte at tre droneangrep rammet Abyan-provinsen ved natterstid. Det var ingen rapporterte dødsfall i dette andre angrepet, selv om seks mennesker ble rapportert skadet

 

18 mai 2013: Droneangrep i Al Mahfad region, Abyan provinsen
Antall antatt drepte: minst 4-9. Antall skadede: ”flere”

Amerikanske droner ødela en lastebil fylt med eksplosiver, og drepte minst fire personer. De døde var angivelig militante, selv om en ‘lokal embetsmann’ sa til nyhetsbyrået AFP kunne han ikke kunne bekrefte om de fire “var islamistiske militante ‘. Ifølge en rapport, var to av de døde “arabere”.  En lokal kilde fortalte lokale medier at angrepet drepte ni mennesker.

The Washington Post bekreftet senere angrepet, og rapporterte at CIA stod bak.

 

21 april 2013: Droneangrep i Wadi Abida or Wadi Adeeda, Marib provinsen
Antall drepte: minst 2. Antall skadde: minst 2-3.

En drone angrep ved morgengry et hus i Marib-provinsen, og drepte angivelig to påståtte Al-Qaida-opprørere og såret opptil tre andre. Lokale medier rapporterte en Saudi Araber og en Egypter ble drept, mens en kvinne og ett barn ble skadet.

Timer etter angrepet ble to soldater og en påstått militante drept i et al-Qaida angrep på en kontrollpost i området, melder AP og AFP. Innenriksdepartementet sier i en uttalelse at angrepet var «en tilsynelatende hevn på det tidligere droneangrepet ‘

 

17 april 2013: Droneangrep  i Wessab al Ali, Damar provinsen
Antall drepte: minst 4-5. Antall sivile drept: minst 0-4.

Fem påståtte Al-Qaida-opprørere ble drept i det første amerikanske droneangrepet på nesten tre måneder. En påstått Al-Qaida-leder Hamid al Radami (aka Hammed al Masea Meftah, Hamed Radman, Hamid Radman al Manea), 40, ble drept.

Det jemenittiske forsvarsdepartementets nettside navnga de fire andre døde som Mukram Ali Ahmed Hamoud al Haj, Najem Addin Ali Abdullah al Raai, Ghazi Hamoud al Imad, 28, og Ismael al Magdishi (aka Ismail Ahmed al Muqdishi), 29. Den sveitsisk-baserte NGO Alkarama og jemenittiske rettigheters gruppe HOOD navnga fire ofre for angrepet som Radami, al Imad, Magdishi og Mukram Ahmed al Daar, 20. Gruppene etterforsket angrepet – intervjuet familiene til ofrene samt øyenvitner – og de publiserte sine funn i juni 2013. De beskrev al Radami som en tidligere soldat og sa at alle fire mennene var sivile.

En kilde sa al Imad ble skadet i angrepet og døde av skadene sidenredningsmennene var for redde for et oppfølgingsangrep til å komme tilunnsetning.

 

23 januar 2013: Droneangrep i Khawlan, Sanaa provinsen
Antall drepte: minst 4-7. Antall rapportert sivile: minst 2.

US droner angrep et kjøretøy i sentrale Sanaa provinsen. Bilen ble angivelig “helt ødelagt” og likene brent til det ugjenkjennelige. Ulike meldinger har kommet om de drepte.

Tre menneskerettighetsgrupper etterforsket angrepet i de påfølgende månedene. De rapporterte fire passasjerer ble drept i angrepet, to av dem sivile. Sjåføren Salim Hussayn Ahmad Jamil, 20 eller 22, var litteraturstudent som jobbet frilans som drosjesjåfør. Han ble drept sammen med en av hans slektninger Ali Ali Salih al Qawili, 33.

 

23 jaunar 2013: Droneangrep i Qayfa, al Bayda provinsen
Antall drepte: minst 3-5. “Mulige sivile tap”.

Det andre droneangrepet for dagen drepte to eller fire personer ifølge til motstridende medier. The Los Angeles Times rapporterte at angrepet traff to motorsykler – sitt tiltenkte målet – og drepe påståtte militante.

 

22 januar 2013: Droneangrep i Al Boka, al Jawf provinsen
Antall drepte: minst 3-5. Antatt skadde: ”flere”.

Et kveldsangrep var angivelig rettet mot kjøretøy i en påstått militant treningsleir, og drepte minst tre og skadet ‘flere’. De fleste rapportene tilskriver angrepet til amerikanske droner. Likenehar ikke blittidentifisert.

 

21 januar 2013: Droneangrep i Nakhla, Marib provinsen
Antall drepte: minst 2-4. Antall rapportert sårede: minst 3.

Det fjerde droneangrepet på tre dager drepte minst to menn som kjørte på Sanaa-Marib motorveien. Sikkerhetstjenestemenn sa tre personer ble skadet i angrepet, to alvorlig. Ahmed al Ziadi en påstått al-Qaida sjef i Marib-provinsen, døde av skadene ‘timer senere’.

Sikkerhetstjenestemenn sa at USA-Jemenittiske antiterror operasjoner vil bli trappet opp i forkant av den nasjonale dialogkonferanse

 

20 januar 2013: Droneangrep i Al Kanais, Marib provinsen
Antall drepte: minst 3

Et annet droneangrep ble rapportert av Yemen Observer. Tre påståtte militante ble drept da en bil ble ødelagt i et øde område av Marib nær grensen til Jawf provinsen.

 

19 januar 2013: Droneangrep i Wadi Abeeda, Marib provinsen
Antatt drepte: minst 0.

Den første kryssild av droneangrep bommet på målet. Det var litt forvirring over de nøyaktige detaljene for nattens hendelser. Ifølge Yemen Observer traff det første angrepet et befolket område kalt al Daleel kl 19:00. Selv om det bommet på målet og var uten rapporterte dødsfall,  provoserte angrepet lokalbefolkningen, og de provinsielle myndighetene sa at de forventet en reaksjon.

 

19 januar 2013: Droneangrep i Wadi Abeeda, Marib provinsen
Antatt drepte: minst 2-4. Antatt sivile: minst 3-6.

Flere kilder, Reuters blant dem, rapporterte at en drone gjennom dette angrepet ødela bilen den bommet på i første angrep. Associated Press, Al Jazeera og Yemen Post identifisert opptil seks mulige sivile tap i YEM130 og YEM131. Og Voice of America rapporterte at tre sivile og tre militante ble drept i de to angrepene.

 

19 jaunar 2013: Droneangrep i Wadi Abeeda, Marib provinsen
Antall drepte: minst 4-6. Antall drepte sivile: minst 0-4.

Minst to ble drept i nattens siste angrep. AFP rapporterte opprinnelig at det drepte fire personer fra ‘al Haytak klanen, en del av Abida stammen’ uten å spesifisere om de var al-Qaida-militante også. Byrået rapporterte senere at fem påståtte al-Qaida-militante ble drept i angrepet, inkludert Hamad Hassan Ghreib (aka Amhed Bin Hassan Ali Gahreib). En opprørt lokalbefolkning blokkerte hovedveien fra Marib til Sanaa i protest morgenen etter angrepet.

 

4 januar 2013: Droneangrep i Radaa i Bayda provinsen
Antall drepte: minst 3

Minst tre mennesker ble drept i et droneangrep på et kjøretøy i et ‘fjellområde’ nær Radaa. Blant de som døde var Mukbel Abbad, som også er rapportert å være Moqbel Ebad Al Zawbah, ‘svoger av Tareq al-Dahab som ledet Al-Qaida-krigere i et kort angrep på Radaa i januar 2012 ‘. Dagen etter rapporterte Reuters at den lokale befolkningen i Raada demonstrerte mot amerikanske droneangrep, etter at ‘syv uskyldige sivile’ hadde blitt drept iløpet av de siste angrepene.

 

1 januar 2013: Droneangrep i Shabwa-provinsen
Antall drept: minst 1.

Adel al Abab (aka Adil al Abab, Abu al Zubair) ble drept i det andre av to droneangrep i et fjellområde i den østlige Shabwa-provinsen.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s